top of page
tijdlijn maatregelen 04-06.2021 - ALB.JP
14/04/2021
MAATREGELEN 19/04/2021 TIJDLIJN - ALBANEES
25/01/2021
VAksiNa e KORONes: FAQ'S 

pse vaksinimi është i rëndësishëm kundër kORONAVIRUS?

Vaksina e Koronës gradualisht po na bën të ëndërrojmë jetën para saj. Të jesh në gjendje të takohesh përsëri me miqtë dhe familjen, të shkosh në një restorant, të shkosh në koncerte ose konkurse … Gjërat që vaksina e koronës gradualisht mund të bëjë të mundur përsëri.

Vaksinimi ofron vetëm përfitime, si për ju ashtu edhe për mjedisin tuaj.

Pas vaksinimit të kurorës, rreziku i prekjes nga virusi corona është shumë i vogël. Kjo zvogëlon presionin mbi ofruesit tanë të kujdesit shëndetësor. Për më tepër, ju ndihmoni për të ndërtuar imunitetin në grup, në mënyrë që të mund të ndalojmë përhapjen e mëtejshme të koronavirusit dhe gjithashtu të mbrojmë njerëzit që nuk mund të vaksinohen.

kush do të vaksinohet fillimisht ndaj kORONës?

Konferenca Ndërministrore për Shëndetin Publik ka përcaktuar që vaksinat do të ndahen në tre faza.

Në fazën e parë, banorët dhe stafi i qendrave të kujdesit rezidenciale do të marrin vaksinën e Koronës edhe palët e treta siç janë kursantët, studentët dhe vullnetarët në qendrat e banimit do të vaksinohen. Kjo fushatë vaksinimi do të fillojë në janar 2021. Si një shërbim i jashtëm, ne jemi të gatshëm të vaksinojmë punonjësit dhe palët e treta.

Pas qendrave të kujdesit rezidencial, është radha e njerëzve në institucionet e kujdesit kolektiv dhe vullnetarëve të tyre. Pastaj punonjësit e kujdesit nga spitalet dhe kujdesi shëndetësor parësor dhe së fundmi personeli jo-mjekësor nga spitalet dhe institucionet e kujdesit.

Në fazën e dytë, mbi 65 vjeç, 45-65 vjeç me një problem themelor shëndetësor dhe persona me profesione thelbësore (për shembull: zjarrfikës dhe polici) u jepet një vaksinë kundër virusit korona.

Në fazën e fundit, pacientët e tjerë të rrezikuar dhe pjesa tjetër e popullatës do të vaksinohen.

 

Cilat janë efektet anësore të vaksinës?

Ashtu si me çdo vaksinë, ankesat më të zakonshme pas vaksinimit janë dhimbja, skuqja ose ngurtësia e muskujve në vendin e injeksionit. Disa njerëz marrin ethe, dhimbje muskulore, janë të lodhur ose kanë të përziera. Këto janë ankesa të lehta, të cilat tregojnë se sistemi ynë imunitar po stimulohet nga vaksinimi. Këto kalojnë vetë pas 24 deri në 48 orë. Temperatura është më e zakonshme pas dozës së dytë të vaksinës.

 

Në raste të rralla ka një efekt anësor serioz ose afatgjatë. Mundësia për këtë është shumë e vogël. Vaksina Phizer / BionTech është një vaksinë shumë e pastër dhe nuk përmban, për shembull, asnjë konservues, merkur ose ndihmës, gjë që e bën jashtëzakonisht të vogël mundësinë e efekteve anësore serioze. Ndihmësit (Adjunvantia) janë substanca që u shtohen vaksinave për të marrë një përgjigje imune më të shpejtë dhe më të fuqishme.

kush nuk e merr (ende) VAksInën?
 • Shtatzania. Gratë që duan të mbeten shtatzënë duhet të presin 2 muaj pas vaksinimit para se të mbeten shtatzënë.

 • Gratë që japin gji;

 • njerëzit me histori të reaksioneve të rënda alergjike të gjeneralizuara ndaj vaksinave;

 • njerëzit me infeksione akute dhe ethe;

 • Njerëzit që kanë përjetuar së fundmi COVID-19 duhet të presin deri në 15 ditë pasi simptomat të zhduken para vaksinimit;

 • fëmijët dhe të rinjtë nën moshën 16 vjeç.

 • Ata që nuk janë të përshtatshëm për vaksinim sot për shkak të sëmundjes, shtatzënisë, etj do të jenë në gjendje të vaksinohen në një fazë të mëvonshme, përmes qendrave të vaksinimit.

 

a është VAksINa e kORONës e detyruar

Jo, vaksina e koronës nuk është e detyrueshme në Belgjikë. Por kjo gjë rekomandohet fuqimisht dhe në ketë mënyrë mund të ndërtohet imuniteti në grup.

une e kam pastur koronavirus. A duhet të bëj vaksinën kundrejt saj?

Po. Nëse do të kishit koronavirus, do të keni antitrupa për një periudhë kohe që ju bëjnë përkohësisht imune ndaj koronavirusit. Nuk është ende e qartë se sa zgjat ky imunitet pasi ka kaluar infeksionin dhe sa efektiv është ai. Ne tashmë shohim që ri-infeksionet shfaqen nga 8 javë pas infeksionit të parë. Ne shpresojmë që mbrojtja të zgjasë sa më shumë pas vaksinimit sesa pasi të keni përjetuar sëmundjen.

A keni COVID-19? Atëherë është më mirë të presësh deri në 15 ditë pasi simptomat të zhduken para se të vendoset vaksina e koronës. Kështu, mund të bëhet një ndryshim midis efekteve anësore të virusit dhe efekteve anësore të vaksinës. Ne shpresojmë që mbrojtja të zgjasë më shumë pas vaksinimit sesa pasi të keni përjetuar sëmundjen.

KUR DO TË ARRIHET IMUNITETI NË GRUP?

Me një efekt vaksine prej 90%, të paktën 70% e popullsisë duhet të vaksinohen për të arritur imunitetin në grup. "Imuniteti grupor" do të thotë që një grup mjaft i madh njerëzish krijojnë rezistencë ndaj një virusi. Kjo e bën të vështirë përhapjen e virusit më tej dhe shpejt në mesin e popullatës. Çdo person me imunitet po krijon një barrierë mbrojtje kundër virusit. Mbulimi i vaksinimit prej 70% është një kërkesë minimale për këtë, por sa më e lartë të jetë mbulimi i vaksinimit, aq më mirë mund të mbrojmë njerëzit në nevojë.

Kjo është e rëndësishme për të mbrojtur edhe njerëzit që nuk duhet të vaksinohen.

Shkencëtarët do të monitorojnë nëse koronavirusi ndryshon me kalimin e kohës dhe nëse vaksinat mund të mbrojnë njerëzit nga infeksioni me variante të reja.

 

Burimi: https://www.idewe.be/coronavaccinatie-faq

Masa më të forta të koronës nga e dita e premte, 29 tetor

 

Shifrat  e Coronë’s do të vazhdojnë të rriten në ditët në vijim. Kjo është arsyeja pse qeveria Flamane ka marrë masa të reja me synimin për të kufizuar sa më shumë kontaktet shoqërore. Këto masa të reja do të hyjnë në fuqi ditën e Entje 29 tetor, 2020 në orën 00:00 pasdite. Nuk është caktuar asnjë datë përfundimtare se sa do zgjasin këto masa të reja. Qeveria do të vlerësojë dhe drejtojë rregullish në rast ndryshimi.

 • Të gjitha aktivitetet e kohës së lirë të brendshme janë të ndaluara (muzetë, kinematë, pishinat, sallat e  bowling, ...)

 • Të gjitha aktivitetet sportive që janë në  ambiente të mbyllura janë të ndaluara për personat  mbi moshën 12 vjeç.

 • Sportet në natyrë lejohen vetëm në grupe me maksimum 4 persona

 • Të gjitha shtëpitë e kulturës do të mbyllen. Bibliotekat mund të qëndrojnë të hapura.

 • Të gjitha evenementet janë të ndaluara.

 • Blerjet ne dyqane: maksimumi 2 të rritur, ose 1 i rritur dhe 1 fëmijë

 • Shërbimet fetare, dasmat dhe funeralet fetare lejohen vetëm në respekt të rregullave të distancës dhe kufizohen në 40 persona

 • Të gjitha aktivitetet rinore për të rinjtë mbi 12 vjeç janë të ndaluara. Kampet rinore dhe sportive mund të vazhdojnë ende për nën 12 vjeç (pa qëndrim nate)

 • Pushimet e  vjeshtës do të zgjaten deri në 11 nëntor

 • Kolegjet dhe universitetet do të  shkojnë në kodin e kuq (mësimi në distancë, përveç për fillestarët dhe mësimet praktike)

 

Ne do t'ju mbajmë të informuar nëse ka më shumë lajme

Situata 26 tetor - COVID 19 - Masa të reja  nga Rajoni i kryeqytetit Bruksel

Sot, një në shtatë teste të kryera në Rajonin e Brukselit është pozitiv.

Është e rëndësishme që secili prej nesh t'i përmbahet në mënyrë rigoroze rregullave themelore, d.m.th. respektimi i masave higjienike, mbajtja e një distancë prej 1m50 dhe gjithmonë me një maskë që mbulon hundën dhe gojën sa herë që nuk është e mundur të mbash një distancë.

Masat e mëposhtme shtesë do të hyjnë në fuqi më 26 tetor 2020:

 • Restorantet, baret dhe kafenetë, si dhe shtëpitë e çajit dhe kafesë duhet të mbyllen (vendet që shërbejnë pije alkoolike ose joalkoolike);

 • Shtetrrethimi  (nuk lejohet me lëviz) nga ora 22:00 e mbrëmjes deri në 06:00 të mëngjesit. Bëhet përjashtim vetëm për punën, arsyet mjekësore ose kujdesin ndaj të tjerëve.

 • Të gjitha dyqanet mbyllen në orën 20:00, porositë që marrin deri në orën 22:00. Blerjet ne dyqan bëhen vetëm

 • Klubet sportive si për atletët profesionistë ashtu edhe për amatorët duhet të mbyllin Trajnimi sportiv lejohet vetëm për fëmijët - 12 vjeç;

 • Shtëpitë kulturore, muzetë, kinematë, zyrat e basteve, kazinotë dhe sallat e banketeve duhet të mbyllen;

 • Në hapësirën publike të Rajonit, është e detyrueshme të vendosni maskë, nuk lejohet të mblidhen më shumë se 4 persona dhe konsumimi i alkoolit është e ndaluar

 • Një maksimum prej 15 personash mund të jenë të pranishëm në funerale.

 • Martesat mund të bëhen vetëm në prani të çiftit dhe dëshmitarëve;

 • Ndalimi i ceremonive fetare të tilla e njëjta si ishte gjatë bllokimit të parë

 

Kontrollet mbi masat e reja do të ndiqen  dhe zbatohen në mënyrë rigoroze.

Masa më të forta të kororës nga e hëna, 19 tetor

Numrat e Corona do të vazhdojnë të rriten në ditët në vijim. Kjo është arsyeja pse qeveria belge ka zhvilluar masa të reja për të siguruar që kriza të mos përkeqësohet.

 

Një përmbledhje:

 

 • kufizo kontaktet e ngushta në një maksimum prej 1 personi. Kontaktet e ngushta janë kontakte jashtë njerëzve me të cilët jetoni dhe ku distanca 1.5 metër nuk zbatohet dhe që ju mund të përqafoni, përqafoni, puthni, ...

 • në shtëpi mund të merrni maksimumi 4 persona, me kusht që të respektohen 1.5 metra (të njëjtët 4 persona çdo herë për 2 javë),

 • puna nga shtëpia do të bëhet rregull kur është e mundur (nëse nuk është e mundur, duhet të jeni të garantuar që të jeni në gjendje të punoni në kushte të sigurta),

 • kafenetë dhe restorantet mbyllen nga e hëna 19 tetor për një muaj (me një ri-vlerësim pas 2 javësh),

 • ushqimet me porosi deri në orën 22 të mbrëmjes

 • shitja e alkoolit pas 20 orës në darkë  ndalohet,

 • është vendosur ora e natës. Prandaj nuk ju lejohet të dilni nga shtëpia juaj mes në mesnatë ora 24:00  dhe ora 5 e  mëngjesit pa ndonjë arsye të vlefshme (arsye pune ose shëndetësore).

 • tregjet ku bleni ushqim mbeten të hapura, por ndiqni udhëzimet e dhëna aty për aty

 • tregjet e Krishtlindjeve, të ashtuquajturat fshatra dimërore dhe tregjet dorës të dytë janë sërisht të ndaluara,

 • tavolinat e  kafeve  në rast të një vdekje mund të ketë maksimumi deri ne 40 persona. Raste të tjera si dasma ose ahengje fetare nuk lejohen.

 • aktivitetet pa një protokoll janë të kufizuara në një maksimum prej 40 personash.

 

Protokollet në sektorin e kulturës dhe sportit për organizimin e ngjarjeve të mëdha ose të vogla do të rishikohen javën e ardhshme. Ne do t'ju mbajmë të informuar nëse ka më shumë lajme.

Masat për organizimin e aktiviteteve?

 

Masat e përgjithshme

 • Regjistrimi i pjesëmarrësve është i detyrueshëm: puno me regjistrime ose ftesa me konfirmim.

 • Mbani një listë të pjesëmarrjes (për gjetjen e mundshëm të kontaktit)

 • Masa të qarta për pjesëmarrësit: komunikoni ata paraprakisht, caktoni dikë për t'i ndjekur ata

 • Bëni të dukshme masat sipas aktivitetit, filloni aktivitetin duke kaluar masat

 • Mbajeni të shkurtër veprimtarinë

 • Ndihma e parë EHBO janë të detyrueshme: si maskë dhe doreza

 

Të pranishmit

 • Respektoni distancën ndërmjet pjesëmarrësve

 • Bëni grupe: për familje, për brezat, ..

 • Pjesëmarrësit sjellin një maskë dhe xhel (dizenfinkimi ) për duar. Siguroni shtesë

 • Grupet e rrezikut (njerëz mbi 65 vjeç, njerëz me një gjendje themelore: është përgjegjësia e përbashkët e organizatës dhe pjesëmarrësit. Mendoni me kujdes për këtë kur vlerësoni rrezikun!

 

 

Vendndodhja​

 

 • Siguroni ventilim! Hap dritaret dhe dyert nëse është e mundur

 • Vëmendje për higjienën e ambienteve sanitare

 • Dezinfektoni vendndodhjen para dhe pas aktivitetit ose merreni vesh me përgjegjësin e lokalit.

COVID 19 - Rajoni i Brukselit - 8 tetor 2020

 

Sot, një nga shtatë teste të kryera në Rajonin e Brukselit është pozitiv.

Është e rëndësishme që secili prej nesh t'i përmbahet në mënyrë rigoroze rregullave themelore.

Duke respektuar masat higjienike, duke mbajtur një distancë prej 1.50 metrash dhe një maskë goje që mbulon hundën dhe gojën sa herë që nuk është e mundur të mbash në distancë.

Masat e mëposhtme shtesë do të hyjnë në fuqi më 8 tetor:

 • Baret dhe kafenetë, por edhe shtëpitë e çajit dhe kafesë duhet të mbyllen (vendet ku shërbehen pije alkoolike ose jo alkoolike);

 • Klubet sportive si për atletët profesionistë ashtu edhe për amatorët duhet të mbyllin mensën;

 • Klubet sportive amatore mund të mos lejojnë që audienca të hyjë në zona të mbyllura;

 • Sallat e banketeve duhet të mbyllin dyert e tyre;

 • Ndalohet konsumimi i alkoolit në hapësirën publike të rajonit.

Masat e mëposhtme do të fillojnë nga e enjtja 8 tetor deri me një muaj

 • Libraritë me një zonë lojërash (zona e lojërave të fatit) dhe të gjitha dyqanet e tjera që shesin pije ose ushqime (edhe nëse kjo është një aktivitet ndihmës) duhet të mbyllen në orën 22 (siç është tashmë rasti për dyqanet e natës)

 • Ndalohet konsumimi i ushqimit në treg;

 • Kontrollet mbi masat e reja do të ndiqen dhe zbatohen në mënyrë të rreptë

Covid 19 - Azhurnimi, 6 tetor 2020

Qeveria federale dhe Kryeministri i shtetit kanë shqyrtuar sot situatën epidemiologjike në lidhje me COVID-19. Komiteti i Konsultimit e konsideron situatën veçanërisht serioze dhe për këtë ka vendosur të shtrëngojë masat. Komiteti i Konsultimit ka caktuar gjithashtu një komisioner të COVID.

Masat shtrënguese

Zhvillimi aktual i pandemisë është veçanërisht shqetësues, me numrin e infeksioneve, pranimet në spitale dhe vdekjet në rritje. Për të shmangur një bllokim të përgjithshëm, Komiteti i Konsultimit ka vendosur për një seri të shtrëngimeve.

 • Kufizimi i kontakteve: kufizim në maksimum 3 kontakte të ngushta në muaj. Një kontakt i ngushtë është një kontakt më i afërt se një metër e gjysmë pa maskë.

 • Takime private në shtëpi: maksimumi 4 persona, me një distancë të sigurt ose maskë nëse nuk është e mundur

 • Kafenetë, mensa dhe mundësi të tjera në pije: lejohet maksimumi 4 persona për tryezë, përveç anëtarëve të familjes që jetojnë nën një çati

 • Takime të paorganizuara jashtë: maksimumi 4 persona, përveç anëtarëve të familjes që jetojnë nën një çati

 • Kafenetë mbyllen ne orën 23:00

 • Kërkohet që perosnat të jenë të ndërgjeshëm dhe zbatimit për të siguruar që këto masa të zbatohen kudo.

 • Rekomandohet shumëPuna nga shtëpia , kjo disa ditë në javë

31/08/2020

Kthim në shkollë, si do të shkojë?

 

Nga 1 shtatori të gjithë nxënësit do të jenë në gjendje të kthehen në shkollë, në të gjitha nivelet arsimore, në bazë të "kodit të verdhë" të vendosur nga komunitetet.

 

Për kujtesë, kodi i verdhë i referohet një situate ku virusi është akoma aktiv, por nën kontroll. Ky sistem lejon një javë normale shkollore prej 5 ditësh, duke iu nënshtruar masave të caktuara shëndetësore, të tilla si mbajtja e detyrueshme e maskave të fytyrës për nxënësit mbi 12 vjeç dhe për mësuesit, dhe pezullimi i disa aktiviteteve jashtëshkollore në arsimin e mesëm.

Përveç këtij sistemi të përbashkët, Ministrat e Arsimit në komunat ku vërehen pikat e ndotjes do të kalojnë në portokalli të koduar me ngjyra. Ky kod i ngjyrave nënkupton rregullime, të tilla si një numër i reduktuar i ditëve shkollore për klasën e dytë dhe të tretë të arsimit të mesëm. Prindërit, fëmijët dhe mësuesit do të njoftohen nga shkollat.

Në nivelin e arsimit të lartë, meqenëse viti shkollor fillon më vonë, diskutimet po zhvillohen ende për të harmonizuar rregullat që do të zbatohen në kampuset e studentëve.

Mund ta mbani fëmijën tuaj në shtëpi?

 

Jo, nuk ju lejohet ta mbani fëmijën tuaj në shtëpi nëse nuk keni një arsye të vlefshme: për shembull, fëmija juaj duhet të jetë në karantinë, fëmija juaj është i sëmurë për një kohë të gjatë dhe / ose bën pjesë në grupin e rrezikut.

Fëmijët që mbahen në shtëpi pa ndonjë arsye të mirë regjistrohen nga shkolla me një kod për mungesat problematike. Fëmija juaj atëherë konsiderohetse mungesë pa arsye. Shkolla do të flasë me ju për të gjetur një zgjidhje së bashku. Është e rëndësishme që fëmija juaj të flasë për çdo ndjenjë ankthi. CLB mund ta ndihmojë fëmijën tuaj me këtë. Nëse nuk gjendet ndonjë zgjidhje, përfitimi i fëmijës (Groeipakket) mund të kërkohet mbrapsht në kohën e duhur.

27/08/2020

Mbështetje shtesë për paketën e rritjes / përfitimi i fëmijëve për krizën e koronës

Familjet që përjetojnë vështirësi financiare për shkak të humbjes së të ardhurave për shkak të krizës së koronës, mund të marrin një mbështetje shtesë prej 120 eurosh përmes Groeipakket (përfitimi i fëmijëve).

Për kë është shtesa shtesë COVID-19?

Shtesa është për familjet që plotësojnë këto 3 kushte:

 • për fëmijët që marrin një Groeipakket ( paketë për rritje);

 • të cilët për shkak të krizës së koronës në Mars, Prill, Maj ose Qershor kanë një humbje të ardhurash të paktën 10% në krahasim me muajin Janar ose Shkurt 2020;

 • dhe ku të ardhurat e familjes janë nën pragun e 2.213,30 EUR bruto

Sa është shtesa?

 • Ju merrni 120 euro për secilin fëmijë që ka të drejtë në një Groeipakket (paketë për rritje).

 • Kjo shumë do ta merret në tre këste të 40 euro:

 • Ju nuk do e merrni në mënyrë automatike këtë shtesën COVID-19. Kërkohet të bëhet një aplikim.

Si mund të aplikoni për kompensim?

 

Ju kërkoni kete shtesë tek paguesi juaj për paketën tuaj të rritjes /për përfitimin e fëmijëve. Kjo është e mundur deri më 31 tetor 2020. Kontaktoni paguesin tuaj:

 

INFINO, 078 15 12 30, vlaanderen@infino.be

PARENTIA, 02 549 72 19, vlaanderen@parentia.be

MYFAMILY, 03 221 08 11, info@myfamily.be

FONS, 078 79 00 07, Welcome@fons.be

KIDSLIFE, 050 47 42 99, vlaanderen@kidslife.be

27/08/2020

Lehtësimi i rregullave në Provincën e Antwerpit

Nga e enjtja, 27 gusht rregullat më të rrepta që vlenin në provincën e Antwerp nuk do të shtyhen më. Kjo do të thotë se:

 1. nuk keni pse të vishni maskë në ambjentet e hapura publik, kjo është e nevojshme vetëm në vendet e ngarkuara, transportin publik dhe nëpër dyqane.

 2. Gjithmonë duhet të keni me vete një maskë

 3. Këmbanat e natës janë shfuqizuar

 

Nga 27 gushti, vlejnë të njëjtat rregulla zbatohen në provincën e Antwerpen si pjesa tjetër e BELGJIKËS

21/08/2020

Këshilli i Sigurisë Kombëtare të 20 gushtit njoftoi masat e mëposhtme që do të zbatohen e hyjnë në fuqi nga 1 SHTATORI DERI NË FUND TË SHTATORIT.

 

 • Flluska sociale prej pesë vetash mbetet sërisht. Këto janë 5 kontakte të ngushta që merrni me vete në flluskën e familjes suaj. Është e mundur të shihen anëtarët e tjerë të familjes, miq ku distanca prej 1.5m respektohet në çdo kohë dhe numri maksimal prej 10 personash nuk tejkalohet në të njëjtën kohë.

 

 • Në rast vdekje: lejohen, tavolina për kafe maksimum 50 persona.

 

 • Bërja e Pazarit  me një maksimum prej 2 personash lejohet përsëri dhe nuk ka më asnjë afat kohor. Dyqanet mund të vendosin vetë nese  do të forcojnë rregullat,  për të kufizuar radhat e pritjes.

 

 • Ciftet të cilët nuk janë të martuar, por kanë një lidhje dashurie të qëndrueshme, mund të takohen  së bashku nga 1 shtatori, përsëri. Të njëjtat masa zbatohen për ta dhe  për udhëtarët e tjerë, siç është një provë e detyrueshme, karantinë në varësi të kodit të ngjyrave.

 

 • Aktivitetet lejohen sërisht me një maksimum prej 200 personash ambjent brenda dhe 400 persona ambjent  jashtë këto në përputhje me rregullat dhe protokollet e sigurisë. Për organizatorët profesionistë, mund të kërkohet një përjashtim nga kryetari i komunës për infrastrukturë të përhershme, pas së cilës do të pasojë konsultimi me ministrin kompetent.

 

 • Gjithmonë duhet të keni me vete një maskë dhe ta vendosni kur ka ngarkesë turmash.

 

 • Kodet e ngjyrave dhe masat shoqëruese të udhëtimit do të mbahen. Të gjithë që vijnë ose kthehen në vendin tonë janë të detyruar të plotësojnë Formularin e Përgjetësit të pasagjerëve (Passenger Locator Form).

 1. Kthim nga zona e kuqe? Testim i detyrueshëm dhe karantinë.

 2. Kthim nga Zona Portokalli? Rekomandohen testet dhe karantina.

19/08/2020

Gjobë deri në 4,000 euro për ata që nuk testohen pasi të kthehen nga zona e kuqeekst 4

Kushdo që nuk i nënshtrohet testit të detyrueshëm të koronës pas një qëndrimi jashtë vendit për kthimin e tyre nga një zonë e kuqe rrezikon të marri një gjobë deri në 4,000 euro. Këtë e konfirmoni Zëdhënësi i Ministrit Philippe De Backer

 

Kushdo që kthehet nga një zonë e kuqe duhet të testohet dhe karantinohet të paktën 9 ditë. Kur ktheheni nga një zonë portokalli, izolimi rekomandohet fuqimisht. Për shumë njerëz, kjo duket e tepruar. Edhe pse është e detyrueshme, vetëm një nga dy Belgët që kthehen nga një zonë e kuqe e janë testuar . Të tjerët regjistrohen, por nuk paraqiten për të bërë testin.

 

Tani ka një marrëveshje me rajonet për të pasur  të njëjtin parim edhe për turistët për kontaktet me rrezik të lartë. Këta janë njerëz që kanë qenë në kontakt të ngushtë me pacientë të diagnostikuar nga korona për një periudhë të gjatë. Përmes një ndryshimi në ligj, kontaktet me rrezik të lartë janë të detyruar që vetë të testohen për koronën dhe të karantinohen.

Si rezultat do të zbatohen, sanksionet/ dënimet edhe për ata që nuk zbatojnë rregullat:  duke vënë gjobë nga 208 euro deri në 4.000 euro, dhe madje edhe dënime me burg nga 8 ditë deri në gjashtë muaj.

Masat në fuqi në Hasselt të marra nga këshilli i qytetit

Hasselt.jpg

Këshilli i qytetit Hasselt ka ndërmarrë një paketë masash për të bërë të sigurt blerjet në qendrën e qytetit. Ka tabela/mesazhe  ndërgjegjësimi në rrugë, qendra e qytetit është e mbyllur për vetura, qendra e qytetit ka një rrjedhë jetese .

Ne dëshirojmë t'ju japim disa udhëzime:

1. Shiko udhëzimet e drejtpërdrejta  nga qendra në faqen e internetit   https://www.hasselt.be/nl/planjebezoek       

Kjo ju jep një ide për se çfarë ngarkese /lëvizje njerëzish ka në çdo kohë.

2. Je me biçikletë? Meqenëse udhëzimet e qeverisë federale kërkojnë që çiklistët dhe këmbësorët të ndahen, ne ju kërkojmë që të parkoni biçikletën tuaj në anë të qendrës së qytetit. Kështu që mos ecni/udhëto me biçiklet në rrugët e pazarit.

3. Je me makinë? Makinat nuk lejohen në qendër të qytetit. Parkimi është i hapur nga e hëna deri të shtunë nga ora 11 deri në 6 të mëngjesit. Konsultoni këshillat tona për parkimin në vlotnaarhasselt.be.

4. Respekto, distancën e 1.5 metrash

5. Hyni në dyqan vetëm (ose me një të mitur me të cilin jetoni nën të njëjtën çati), ndenjtja/blerja në dyqan zgjat maksimumi 30 minuta për çdo dyqan.

6. Vënja e një maske është e detyrueshme në qendër të qytetit. Shiko vendet ku vendosja e maskës është e detyrueshme. Ndiq me kujdes udhëzimet në qytet dhe në dyqane. Ndiq shtigjet nëse ato janë të pranishme. Prit me durim radhën e juaj në rastin të një rradhe.

7. Ki kujdes për një higjenë të saktë të duarve. Sidomos pas një kollitje, teshtitjes, nuhatjes dhe / ose përdorimit të tualetit. Dhe gjithashtu kur hani, pini diçka dhe pini duhan.

8. Përdorni maksimalisht shërbimet të dyqaneve në internet. Ju do të gjeni një përmbledhje më praktike në shopinhasselt.be.

05/08/2020 

Masat e përditësuara të koronës/ covid19 të vlefshme për provincën e Antwerpenit

download.jfif

Guvernatori i provincës të Antwerpen Cathy Berx ka njoftuar tre ndryshime të reja në provincë: 

• Detyrimi për maskat në Antwerpen u përshtat/ndryshua për personat me aftësi të kufizuara mjekësore dhe përgjatë një pune të rëndë fizike. Këtyre personave nuk do t'ju kërkohet të mbajnë një maskë për fytyrën dhe policia gjithashtu do të zbatojë detyrimin e maskës së fytyrës me shumë " kujdes". 

• Qendrat e palestrës do të lejohen të hapen, por me rregulla më të rrepta. Nëse konstatohet një shkelje, qendra duhet të mbyllet për 14 ditë. 

• Sportet e organizuara vlejnë për: 

• për fëmijët nën 12 vjeç: ku lejohet deri në 50 persona, maksimum për grup, dhe duke pastur një mbikëqyrës/kujdestar, por kontakti është i lejuar 

• për të rinjtë deri në moshën 18 vjeç: grupet deri në 10 persona maksimum, të cilat duhet të jenë gjithnjë të njëjtët - përveç në kampeve sportive ose kur sporti organizohet nga pushteti vendor - por kontakti është i lejuar. Në sportet si xhudo dhe karate. Për këta të rinj, maska është e detyrueshme. 

• për të rriturit: këto grupe janë në 10 veta në maksimum, dhe lejohen vetëm sporte por pa pasur kontakt me dikë tjetër. 

Vala e dytë e koronës / covid19 është një fakt!

Virusi është ndezur përsëri në Belgjikë për disa javë tani, dhe kjo në të gjithë ashpërsinë e tij.

Të hënën, më 27 korrik 2020, Këshilli i Sigurisë Kombëtare vendosi të shtrëngojë masat.

Gjithashtu qeveritë e ndryshme lokale, prezantojnë rregulla në lidhje me kontaktet sociale dhe vendosjen e maskave. Dhe madje janë marrë masa më të rrepta në provincën e Antwerpen.

Prandaj, Komiteti Ndërkombëtar ( Internationaal Comité) këshillon shoqatat e saj që të bëjnë/tregojnë një kujdes ekstrem në organizimin e aktiviteteve. 

Ne këshillojmë fuqimisht të mos beni aktiviteteve që zhvillohen në një ambjent të brendshm, pavarësisht se  ato nuk janë kudo të ndaluara.

Nëse dëshironi mund të organizoni aktivitete në ajër të hapur, ju lutemi informoni plotësisht për rregullat e zbatueshme të Federatës, Flamaneve, por sigurisht edhe të qeverisë lokale.

Zbatoni dhe ndiqni rregullat, gjobat mund të jenë të larta dhe duhet t'i bartni/paguani vetë !!! Nëse dyshoni, drejtohuni/ pyetni, asistentin tuaj të kontaktit në IC.

Këto janë rregullat kryesore të rënë dakord të hënën më 27 korrik:

 • Nga e mërkura 29 korrik, flluska juaj sociale mund të përbëhet vetëm nga 5 persona të njëjtë. Kjo për katër javët e ardhshme dhe për një familje të tërë, kështu që jo më për një individ. Fëmijët nën moshën dymbëdhjetë vjeç nuk janë përfshirë në këtë numër. 

 • Keta 5 persona janë njerëz të tjerë, pervec  familjes tuaj.

 • Takimet e pashoqëruara, siç janë mbledhjet familjare ose të miqve janë të kufizuar në maksimum 10 persona (duke përjashtuar fëmijët nën 12 vjeç). Ky limit vlen edhe për pritjet dhe banketet.

 • Ngjarjet që tërheqin një audiencë të madhe janë të kufizuar në maksimum 100 njerëz brenda dhe 200 persona jashtë, perdorimi i një maskë është i detyruar 

 • Puna nga shtëpia, rekomandohet fuqimisht kur është e mundur për të shmangur kontaktet shumë ndërmjet kolegëve.

 • Ju duhet të bëni blerjet tuaja vetëm (ose të shoqëruar nga një i mitur që jeton nën të njëjtën çati ose nga një person që ka nevojë për ndihmë),  kjo per maksimum 30 minuta.

 

Dëgjoni/ndiqni lajmet rreth koronës rregullisht :

https://www.info-coronavirus.be/en/ 

Përveç masave të Këshillit të Sigurisë Kombëtare, janë marrë masa shtesë në provincën e Antwerpen:

 

Cilat masa zbatohen për të gjithë territorin e krahinës së Antwerpen?

 • Në provincë ekziston një shtetrrethimi në kuptimin që jeta shoqërore publike ndalet midis orës 23:30 dhe 6.00 të mëngjesit. Të gjithë duhet të jenë në shtëpi ndërmjet orës 23:30 dhe 6.00 të mëngjesit, përveç udhëtimeve të nevojshme (për të punuar, spitalet…). 

 • Kafenetë dhe restorantet mbyllen  në orën 23:00.

 • Vendosja e Maskave: Në provincën e Antwerpen, të gjithë mbi moshën 12 vjeç janë të detyruar të mbajnë një maskë qe mbulojnë pjesen e  gojës  dhe te hundës në vendet publike dhe në vendet ku distanca fizike prej 1.5 metrash nuk mund të garantohet. Ky detyrim nuk zbatohet gjatë ngrënies së ushqimit dhe pijeve dhe në sferën private (në shtëpi)

 • Në të gjitha kafenetë dhe institucionet e hotelierisë, distanca fizike prej një e gjysmë metrash mes grupeve duhet të garantohet gjithmonë, përveç nëse grupet ndahen nga njëra-tjetra me një ndarje fizike. Regjistrimi individual është i detyrueshëm. Ky informacion duhet të mbahet për 4 javë për të mundësuar hetimet e kontaktit.

 • Në restorante dhe kafene, grupi në një tryezë është i kufizuar në një numër maksimal të rreptë të njerëzve ose në një grup të përbërë nga anëtarë të së njëjtës familje.

 • Të njëjtat rregulla vlejnë për tregjet si për dyqanet: jo 'blerje argëtuese': ju shkoni vetëm në treg ose vetëm në shoqërinë e fëmijëve të mitur ose të shoqëruesit tuaj kur keni nevojë për ndihmë, dhe jo më shumë se 30 minuta. Stallat që janë vendosur për raste nuk lejohen në tregje.

 • Puna nga shtëpia është e detyrueshme, përveç kur është absolutisht e pamundur.

 • Sportet e kontaktit individual janë të ndaluara. Sportet ekipore janë të ndaluara për atletët mbi moshën 18 vjeç.

 

Zonat më të prekura janë: (qyteti i Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle dhe Hemiks ) po merren edhe masa shtesë.

 • Të gjitha ngjarjet dhe ahengjet janë rreptësisht të ndaluara, sallat e banketave mbyllen.

 • Të gjitha qendrat e palestrës janë të mbyllura 

 

Lajme rreth koronës në provincën e Antwerpen, ju mund të gjeni në:

https://www.cathyberx.be/nieuws.masterdetail.html/p_detail_url/nl/cathy-berx/nieuws/Additional-measures-antwerpse-crisiscel.html

 

Kujdes! 

Gjithmonë është mirë të mbani gjithmonë në mend 5 rregullat e arta. 

 • Rregullat e higjienës mbeten thelbësore. Kjo do të thotë: larja e duarve dhe mos dhurimi ose puthja e një përshëndetjeje.

 • Aktivitetet preferohen të zhvillohen jashtë. Nëse kjo nuk është e mundur, dhoma duhet të ventilohet sa duhet.

 • Ju duhet të merrni masa paraprake shtesë nëse shihni njerëz në grupin e rrezikut.

 • Rregullat e distancës do të vazhdojnë të zbatohen, përveç për njerëzit nga familja juaj dhe 5 personat në flluskën tuaj të zgjatur dhe fëmijët nën 12 vjeç.

 • Ju mund të keni kontakte më të ngushta me 5 persona. Ky grup është i fiksuar dhe nuk mund te ndryshohet.

bottom of page